Ranking Web of World Repositories

V červnu 2009 vyšel nový žebříček 400 neúspěšnějších světových repozitářů Ranking Web of World Repositories. Letos byl přidán nový žebříček TOP 400 pro hodnocení institucionálních repozitářů. Na 233. místo se vyšplhal repozitář DSpace VŠB-TUO jako jediný z českých repozitářů. Webová metrika využívá čtyř indikátorů pro sestavování tabulek úspěšnosti. Hodnocení vychází z údajů získaných největšími vyhledávači Google, Yahoo, Live Search a Exalead. Čtvrtý indikátor zohledňuje údaje o počtech článků v Google Scholar. Do výpočtu jsou indikátory zahrnuty v určitém procentním poměru. Největší váha je přikládána velikosti s 50 procenty, následuje viditelnost s 25 procenty a počet souborů a počet článků z Google Scholar po 15 procentech.
Do statistik jsou zahrnuty jen repozitáře s vlastní doménou nebo poddoménou a web nabízí také návod, jak zvýšit úspěšnost repozitáře. V návodném desateru se mj. praví: vyvarujte se změně domény, zapojte vědce a studenty do přispívání do repozitáře, používejte angličtinu, soubory ukládajte ve formátu PDF, sledujte statistiky.
Žebříček připravuje
CybermetricsLab
při španělské agentuře pro výzkum CSIC a vedle hodnocení repozitářů vytváří také žebříčky nejúspěšnějších univerzit, nemocnic, škol podnikání a výzkumných center.

Žádné komentáře:

Okomentovat