Spuštěn nový evropský projekt OpenAIRE


Ve dnech 13. a 14. ledna 2010 proběhla v Athénách zahajovací konference ke tříletému projektu OpenAIRE, jehož cílem je vytvořit podpůrnou infrastrukturu pro otevřený přístup k publikovaným výsledkům z projektů financovaných ze 7. rámcového programu Evropské komise (dále jen 7RP). Projet má naplnit pilotní program Evropské komise pro otevřený přístup (Open Access Pilot in FP7) k vědeckým výstupům ze sedmi vědeckých oblastí a k jeho řešení se přihlásily téměř všechny země Evropské unie a Norsko. Za Českou republiku se kick-off meetingu zúčastnila Mgr. Daniela Tkačíková a autorka blogu (Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava), Slovensko zastupoval Ing. Alojz Androvič a Mr. Tomáš Fiala (Univerzitná knižnica v Bratislave). Každý ze zástupců by měl zajistit propagaci principů otevřeného přístupu v intencích 7RP a vybudovat informační podporu pro jeho naplňování a zároveň by měl spolupracovat s ostatními řešiteli na společných cílech projektu.
Setkání v Athénách proběhlo na athénské univerzitě, neboť administrativním koordinátorem projektu je Michael Chatzopoulos (National and Kapodistrian University of Athens) a zúčastnilo se ho 70 členů ze všech 38 institucí zapojených do projektu. Odbornou záštitu nad projektem převzal Norbert Lossau (University of Göttingen).
Praktickým výstupem projektu OpenAIRE by měl být informační portál s vyhledávacím rozhraním, které umožní vyhledávání publikovaných výsledků projektů financovaných ze 7RP, uložených v zapojených institucionálních a oborových repozitářích, dále pak portál nabídne informační helpdesk s rozcestníkem na jednotlivé národní portály o otevřeném přístupu a jeho naplňování v rámci 7RP a v neposlední řadě také "orphan repository" - repozitář-sirotčinec určený pro archivaci vědeckých článků těch autorů, jejichž instituce neprovozuje vlastní digitální repozitář.
Projekt OpenAIRE bude prezentován na konferencích 39th LIBER Annual Conference 29.6.-2.7.2010 v Dánsku a Open Repositories 6.-9.6.2010 ve Španělsku.

Žádné komentáře:

Okomentovat